Get Adobe Flash player

Saveti za decu

Da li dete uzima dovoljno vode?

Deca imaju drugačiji metabolizam od odraslih. Ona se manje znoje, ali se brže zagrevaju. Često ne uzimaju dovoljno vode. Ako je fizički aktivno, dete zahteva dvostruku količinu vode. Dete treba ponuditi vodom pre pojave žeđi, jer žeđ već znači nedostatak vode u telu.

Povećana potreba za vodom javlja se:

  • kod povišene temperature, usled bolesti i infekcije
  • kad je vreme toplo
  • kod fizičke aktivnosti

Kada je dete aktivno, neophodno je da bude dobro hidrirano, naročito ako je vreme toplo. Tada se znojenjem gubi više telesne tečnosti i postoji opasnost od dehidracije sa bolom u stomaku i nogama, zamorom i zbunjenošću. Aktivnost na temperaturi od 27°C uzrokovaće dvostruko veći gubitak tečnosti nego aktivnosti na 10°C.

Količina tečnosti koju dete treba da unese zavisi od uzrasta, spoljašnje temperature i vlažnosti. Hladna voda (od 4 do 10°C) najbolje će utoliti žeđ, jer se bolje resorbuje iz žaluca nego voda na sobnoj temperaturi. Pijenje hladne vode tokom i posle fizičke aktivnoisti ima dvostruko dejstvo jer istovremeno povećava znojenje i tako rashlađuje telo.

Da li je bebi potrebna voda i u kojoj količini?

Majčino mleko sadrži čak 88 % vode.

U zavisnosti od temperature i vlažnosti vazduha, ali i telesne težine bebe i njene aktivnosti, preporučene dnevne količine unosa tečnosti u toku prvih nedelja života iznosi od 80 do 100 ml/kg, pa do 140-160 ml/kg između trećeg i šestog meseca.

Majčino mleko u prvih šest meseci zadovoljava sve nutritivne potrebe i potrebe za tečnošću jer sadrži čak 88 % vode i obezbeđuje mališanu dovoljno energije, pa u prvim mesecima nema potrebe da bebi dajete dodatne količine vode, osim ako Vam pedijatar ne kaže drugačije.

Da li beba sme da pije vodu?

Sačekajte sa davanjem vode dok beba ne napuni šest meseci i tada količinu ograničite na nekoliko mililitara dnevno u par navrata tokom dana. Idealno bi bilo da beba popije nekoliko kapi vode nakon obroka a nikako pre, da se ne bi osećala naduveno ili sito pre jela.

Ako mislite da beba želi ponekad da popije malo vode i pre šestog meseca - ona može pomoći mališanu da se hidrira (naročito ukoliko ima povišenu temperaturu) i osveži kad je toplo. Ipak, ako odlučite da bebi dajete vodu pre nego je napunila šest meseci prethodno se posavetujte sa pedijatrom, jer veće količine mogu da naškode bebi, prouzrokuju dijareju ili druge bolesti. Stomak bebe je još uvek mali, pa ako beba popije vode ostaje manje prostora za mleko koje je važno da bi mališan bio zdrav i brže napredovao.

Zašto je voda važna za decu?

Voda je potrebna deci jer je odgovorna za mnoge funkcije u organizmu (disanje, varenje, regulisanje telesne temperature, pomaže transport hranljivih materija do svih ćelija u organizmu), glavni je sastojak krvi, želudačnih i crevnih sokova, odnosi štetne materije iz organizma urinom i znojem...

Koju vodu treba koristiti prilikom pripreme hrane za bebe?

Za pripremu adaptiranog mleka, najčešće se koristi flaširana voda, niskomineralna i negazirana, ili prokuvana voda iz česme. Ipak, sigurnije je koristiti flaširanu vodu za bebe siromašnu sadržajem minerala jer se u adaptiranom mleku nalaze potrebni minerali.