Get Adobe Flash player

Saveti za trudnice

Zašto je voda potrebna trudnicama?

Konzumiranje vode veoma je važno tokom trudnoće, zbog promena kroz koje vaše telo prolazi u ovom periodu i olakšava većinu propratnih negativnih simptoma drugog stanja, ne samo fizičkih, već i psihičkih. Posebno je važno unositi adekvatne količine vode u osmom mesecu, kada se volumen krvi duplira, pa može da dođe do kardiovaskularnih problema i hipertenzije.

Pomaže da beba u stomaku raste zdrava, jer se putem krvi prenose korisne materije do fetusa. Takođe, amniotička tečnost koristi otprilike čašu vode na svakih sat vremana da se napuni, pa je ovaj nedostatak potrebno nadoknaditi.

Osim što sprečava ozbiljnije zdravstvene probleme, ukoliko uzimate preporučene količine vode i lice će vam biti lepše, jer sprečava pojavu akni, a ako vežbate ne zaboravite da je pijete pre, u toku i posle treninga.

Koje su prednosti konzumiranja vode tokom trudnoće?

Konzumiranje vode može da pomogne u slučaju jutarnjih mučnina, problema sa varenjem i gorušicom.

Konzumiranje dovoljne količine vode sprečava dehidraciju, koja može da dovede do komplikacija, poput glavobolje, vrtoglavice, grčeva, zadržavanje vode. Neke žene čak tvrde da im je konzumiranje vode u određenim intervalima pomoglo u olakšavanju jutarnjih mučnina, problema sa varenjem i gorušicom.

Takođe, sprečava i urinarne infekcije koje su česte tokom drugog stanja, kao i konstipaciju, hemoroide i edem.

Voda je naročito važna u trećem trimestru trudnoće, jer nedostatak može da prouzrokuje kontrakcije i prevremeni porođaj.

Koliko često treba da pijem vodu?

Najbolje bi bilo da rasporedite unos tečnosti tokom čitavog dana, umesto da pijete velike količine nekoliko puta na dan. Orijentišite se prema broju obroka i užina i uz svaki popijte čašu-dve vode ili napunite preporučenu količinu u flašu i po malo konzumirajte u toku dana, jer ćete tako najbolje kontrolisati koliko ste popili.

Ne čekajte da ožednite, pa da tek onda pijete vodu. Neke osobe ne osećaju žeđ, čak i kada su dehidrirali, dok je za druge to prvi znak blage dehidracije.