Get Adobe Flash player

Zlatibor

Geografija

Zlatibor se nalazi u Zapadnoj Srbiji oko 230 km od Beograda. Preko Zlatibora prolazi magistrala koja od Beograda vodi ka Primorju. Obuhvata veliku visoravan koja se prostire od od Kamisne na severu do Borove Glave na jugu i od Lisicine na zapadu do Katusnice na istoku. U neposrednoj blizini Zlatibora, nalaze se brojni kulturno-istorijski i entološki spomenici i atrakcije. Muzej pod otvorenim nebom "Staro selo" je zapravo autentično selo iz XIX veka. Jedna od najlepših železničkih trasa na svetu, prolazila je do 1974. neposredno kraj Zlatibora, Mokrom Gorom. Voz danas ponovo saobraća, kao turistička atrakcija. Parna lokomotiva probija se kroz stenovite tesnace, useke, trasom na kojoj pruga pravi neobičnu putanju u obliku broja 8, te se i naziva "šarganska osmica".

Zlatiborsku visoravan, čija nadmorska visina iznosi oko 1000 m, okružuju planinski venci: Tornik (1496), Čigota (1422), Kobilja glava (1178), Gradina (1177) i drugi.

Priroda

Zlatibor je planina izuzetne lepote. Prostrani proplanci, bujni pašnjaci, planinski potoci i prijatna klima, ubrajaju ovu planinu među najlepše. Zbog povoljne klime Zlatibor ima i veoma bujnu vegetaciju. Najbrojnije su livade na kojima raste 120 vrsta najraznovrsnijih trava i šuma, listopadne (bukva, hrast, breza lipa) i četinari (beli i crni bor, jela, smrča itd.)

Klima Zlatibora je povoljna i za lečenje bronhijalne astme i drugih alergijskih oboljenja.

Bogastvo faune na ovim prostorima čine divlje životinje koje stalno naseljavaju ovaj kraj ili se povremeno pojavljuju. Ovde su stalno prisutni medved, vuk, lisica, divlja svinja, srna, zec, jazavac, veverica i druga sitna divljač. Takođe i ptice su rasnovrsne i brojne.

Reke i potoci Zlatibora su bogati raznim vrstama ribe: klenom, krkušom, pastrmkom, mladicom i lipljanom.

Zlatibor ima i svoje izvore prirodne mineralne vode. Jedan od njih je banja Vapa, kod sela Rožanstvo čija voda ima lekovita svojstva kod kožnih oboljenja i bolesti očiju.

Ribničko jezero je jedan od gorskih bisera Zlatibora.